Wortelkanaalbehandeling – Tandartspraktijk Neer – Neer

Wortelkanaalbehandeling

Tanden en kiezen bestaan uit een kroon en één of meer wortels. De kroon is het deel dat u ziet. De wortels ziet u niet. Die zitten onder uw tandvlees in de kaak verankerd. In iedere wortel loopt een kanaal, het wortelkanaal. Hierin zitten zenuwvezels en kleine bloedvaten. Dit levend weefsel wordt ook wel pulpa genoemd. Als het weefsel ontstoken is of ontstoken is geweest, voert de tandarts een wortelkanaalbehandeling uit.

Ontstekingen

Doortandbederf of door een lekkende vulling kan uw tandweefsel ontstoken raken.Een harde klap op uw tand kan ook een aanleiding zijn. Bacteriën zijn meestal de veroorzakers van de ontsteking.

Voelen uw tanden of kiezen gevoelig aan bij het drinken van koude of warme dranken? Dat kan een eerste signaal zijn.

Soms geeft de ontsteking geen klachten, maar ook hevige pijnklachten komen voor. Uw tandarts moet het ontstoken tandweefsel verwijderen, anders zal het afsterven.

Wanneer het tandweefsel niet wordt verwijderd, kan de ontsteking zich naar uw kaakbot uitbreiden. Hierdoor kan kaakbot rondom de tanden en kiezen verloren gaan.

Uiteindelijk kan zoveel kaakbot verdwijnen dat de tanden en kiezen los gaan staan of zelfs uitvallen. U merkt een kaakbotontsteking bij het dichtbijten. Uw tand of kies kan dan te hoog aanvoelen.

De behandeling

1. De kies is opengemaakt

2. De wortelkanalen worden schoongemaakt met een speciaal vijltje.

3. Wortelkanalen zijn afgesloten met vulmateriaal en de kies is voorzien van een vulling 4. Geruime tijd later is de ontsteking verdwenen.

Pijn bij wortelkanaalbehandeling

Een wortelkanaalbehandeling is met een verdoving meestal niet pijnlijk. Na het reinigen van de wortelkanalen kunt u eventueel napijn krijgen, die enkele dagen kan aanhouden. U kunt de napijn met een goede pijnstiller onderdrukken. Een antibioticum is meestal niet nodig.

Maak een afspraak

Voor een afspraak kunt u dagelijks bellen met: 0475-597227. Onze medewerkers van de balie zullen dan samen met u een afspraak maken.