Klikgebit – Tandartspraktijk Neer – Neer

Klikgebit

Klikgebit/overkappingsprothese

Een klikgebit ofwel een overkappingsprothese geeft u weer de ervaring van vaste tanden. Een klikgebit maakt het voor u mogelijk om weer te kunnen genieten van alle voordelen van vaste tanden, zoals het eten van bijvoorbeeld een appel.

Het klikgebit

Een klikgebit of ook wel overkappingsprothese is een prothese die ‘vastgeklikt’ wordt op tandheelkundige implantaten die fungeren als nieuwe wortels. Op deze implantaten wordt dan een steeg bevestigd waar de prothese op vast doet ‘klikken’.
Dragers van een klikgebit hoeven hun prothese niet meer te plakken, ervaren minder irritatie en kunnen weer genieten van eten dat ze voordien met hun prothese niet konden nuttigen. Kortom, het genot van vaste tanden is weer aanwezig.

Een gewone prothese of een klikgebit

Het grote verschil tussen een prothese en een klikgebit is dat een gewone prothese rust op de onderkaak of moet zich vast zuigen aan de bovenkaak. Een klikgebit is een prothese die ‘vastgeklikt’ wordt op een steeg op implantaten. Door het slinken van het kaakbot kan een prothese na verloop van tijd het houvast op de kaak verliezen en gaan schuiven. Dit kan door de drager als ongemakkelijk en zelfs vervelend ervaren worden. Een ander verschil is dat er bij een klikgebit in de bovenkaak geen verhemelteplaat meer aanwezig hoeft te zijn, omdat de prothese zichzelf niet hoeft vast te zuigen. Meer smaak en een beter draagcomfort zijn de voordelen van een klikgebit.

De kosten van een klikgebit

De kosten van een klikgebit variëren erg per patiënt. Factoren die hiermee te maken hebben, zijn bijvoorbeeld: het aanwezige botvolume, het aantal en soort implantaten die geplaatst worden en of het om een betande of onbetande situatie gaat. Het is daarom ook erg moeilijk om specifieke tarieven te noemen. Als voorbeeld: een overkappingsprothese op twee implantaten in de onderkaak met nieuwe bovenprothese (in een niet verzekerde situatie) ongeveer € 4100 euro kost.

Wordt een klikgebit vergoed door de zorgverzekeraar

Het is heel goed mogelijk dat een klikgebit onder verzekerde zorg valt. Om meer te lezen over de voorwaarden waaraan een gebit moet voldoen om voor vergoeding in aanmerking te komen verwijzen wij u graag naar de bijbehorende pagina op onze site.

Vergoeding van implantaten

Hoe lang gaat een klikgebit mee

De implantaten die worden geplaatst, vergroeien in het bot en gaan heel lang mee. De prothese die op deze implantaten wordt bevestigd, heeft dezelfde levensduur als een gewone prothese.